onsdag 14 juli 2010

Vården del 1- allmänt jidder

I nattens hetta , tyvärr jobbar jag denna vecka , kan ej sova .blir lite funderingar kring vården .

Beroende på vilken nivå man vill ta debatten . Några utgångspunkter för vad jag tycker är fel i dagens svenska sjukvård :

1. Dom nyliberala principerna går inte att tillämpa i verksamheter där någon jämlik marknadsrelation inte rimligen kan föreligga. Om den föreligger så är det för en mindre grupp röststarka , välpålästa huvudsakligen vita huvudsakligen män huvudsakligen höginkomsttagare. Den stora majoriteten av patienter ( = dom verkligt sjuka) kommer aldrig att uppfatta sig själva som "kunder" i relation till vården. Likadant är det med en stor majoritet av vårdpersonal, man kommer inte tänka "kund", "pengar", "kundnytta", "affärsidé", "customer relations" och allt annat jadda jadda som verkar råda i dagens Sverige. Lästips: Göran Rosenberg "plikten profiten och konsten att vara människa".
Även om man tror att "valet" av doktor är viktigt så är det faktiskt även efter det valet långt ifrån säkert att vården ( d v s produkten som består av bemötande, empati och det rent tekniskt medicinska) blir den bästa och det kommer många patienter aldrig kunna värdera , just eftersom man inte kan shoppa vård som man shoppar Aftonblask eller Expresso.

2. Det är fullständigt vansinnigt att verksamheter som har ett väl definierat uppdrag i sig självt ägnar hundratals timmar och konsultkronor för att hitta på "värdegrund", " affärsidé", "kundorientering" , "personalutvecklingsvidimineringsdokumentationsprocesser" , insert valfritt kombination av tjugo modeord, lägg upp på en powerpoint och kräng för 5000 spänn i timmen till vilsen chef i offentlig sektor .

En brandman, brandstationschef eller brandmyndighetsbyråkrat som behöver fundera på vad brandkåren är till för , ska omedelbart avskedas. Smaka på orden: vårdcentral. Sjukhus. Sjuksköterska. Läkare. Hur fan kan det vara så svårt att år 2010 vara så förvirrat kring vad saker och ting är till för?

Samma sak drabbat skolor som vården: just när lärare förstått, genomfört och rättat buggat i ett nytt betygssystem och börjar se fram emot arbetsro så kommer nästa betygssystem, ideologiska experiment eller tjänstemannaidioti som ett brev på posten.)

3. Något måste per definition vara galet om verksamhet vars primära syfte inte kan vara ekonomiskt ägnar varje arbetsplatsmöte, massa chefsresurser och konsultarvode åt ekonomiska och organisatoriska frågor . År ut , år in. På många vårdcentraler i Sthlm - oavsett ägarform- så har ekonomi, ekonomi, ekonomi varit det största samtalsämnet sedan Vårdval Stockholm infördes. Är det verkligen vad läkare och vårdpersonal ska diskutera på sina arbetsplatsträffar? Ska vi inte prata hur vi ska kunna bättre för patienterna istället......

4. Specifikt för Stockholm tror jag 80-90% av vårdpersonal skulle hålla med om ett enkelt krav: Skapa en blocköverskridande kompromiss där det finns en stabilitet och ett gemensamt politiskt löfte att ge fan i dessa eviga förändringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar