fredag 16 juli 2010

vården- liten teknisk detalj kring Apoteken

man märker redan nu att lite ovanligare mediciner är svårare för patienterna att få tag på...Sannolikt har det med kapitalistiska koncept om lagerhållningskostnader att göra..

En liten detalj som visar hur privatiseringar blir sämre :

Patient som vill ha recept förnyat men inte vill / behöver komma på ett besök. Ibland handlar det om att doktorn inte skrivit fyra uttag vilket är normal årsförbrukning, ibland är det banala mediciner , ibland är det mediciner som tar slut fortare eller används sällan.
Lite olika policys för vilka mediciner man förnyar utan besök. Den frågan är inte knuten till vem som driver apoteken.

DOCK: Det var förut en avgift som patienten betalade för att få sitt recept utan läkarbesök. 80 kronor.

Administrativt klickade läkaren i en ruta och apoteket tog ut avgiften av patienten som sedan skickade till vårdcentralen.

I det nya systemet så försvann apotekens skyldighet/möjlighet att inkassera avgiften. Om detta beror på politiska val/ IT-jidder eller att ingen tänkte på det eftersom det går så fort allting , det vete Bricanylen.

Administrativt så får nu läkaren skriva ut en lapp som en sekreterare registrerar i ett särskilt system där sedan beställaren ersätter vårdcentralen. Fler klick, fler inblandade administrativt och det bidde gratis för patienten. SÅledes fördyrande för verksamheterna vilket leder till att man på en del håll helt sluta skriva recept utan besök.

Bra service , sa Bill.
Privat och konkurrens, sa Bull.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar