torsdag 15 juli 2010

vårdval stockholm- hycklande beställare som inte agerar marknadsmässigt

Fakta:
vårdval tjockhult= vårdcentralernas ekonomi handlar om många läkarbesök.
Konsekvens: läkarbesök som ställs in = förlust av inkomst.

Under hösten ska fler läkarkandidater göra klinisk placering i primärvården. Det är naturligtvis jättebra eftersom läkarutbildningen har en kraftig slagsida åt subspecialiserad universitetssjukvård.

Dock : om kandidaterna ska få ett vettigt utbyte så måste kalendern vara glesare bokad än vanligt , detta för att hinna låta kandidaten ta patienten själv under överseende, hinna diskutera fallet och hinna förmedla det lilla man lärt sig om hur man bemöter folk ( läkekonst/konsultationsteknik heter det och anses ibland stå för 20-50% av tillfrisknandet för många icke ur-akuta sjukdomsfall). Att bara sitta bredvid och se distriktsläkarn rassla igenom hostor på 10 minuter lär sig inte särskilt mycket av... sitta bredvid gör man tillräckligt på sjukhusen....

Konsekvens : i ett marknadssystem så ersätter man naturligtvis för förlorad inkomst. Eller låter kandidaterna vara ett erbjudande.

MEN I VÅRDVAL STOCKHOLM SÅ BLIR DET PLÖTSLIGT STATSBYRÅKRATI OCH SOVJETSTYRE NÄR VI SKA HA KANDIDATER PÅ VÅRDCENTRALERNA!!

Alla chefer har bönat och bett men fått blanka nobben av tjänstemännen. En snabb uträkning var att inkomstbortfallet ( helt sjukt att räkna så men om systemet är som det är så måste systemet vara konsekvent med sig självt) motsvarar en heltidsdoktors "produktion" i 2 veckor. Det är inte kattpiss i budgeten.
Men den förlusten får varje vårdcentral själv hantera.

Antingen marknad eller inte. Inte blanda KalleAnkamarknad och sen Sovjetstyre när det passar.

(påminner väldigt mycket om när det var köp och sälj i mitt förra liv i tunnelbanan. Herregud vilka KalleAnka "businessmen" det blev av gamla spårvägsingenjörer)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar